Dacă ești în căutarea unor modalități eficiente de a-ți îmbunătăți aspectul pielii, te invităm să descoperi cele trei opțiuni de peeling chimic pe care le avem pentru tine. Înainte de a alege cea mai potrivită pentru tine, este important să înțelegem structura pielii și cum acționează aceste tratamente.

Pielea are trei straturi. Straturile exterioare sunt epiderma și derma. Epiderma este stratul exterior, subțire, care funcționează pentru a impermeabiliza pielea. Derma, stratul secundar, este mai gros și conține țesutul conjunctiv și colagenul care oferă pielii rezistență. Stratul subcutanat este al treilea și cel mai profund strat al pielii, în care se găsesc țesutul adipos, mușchii și vasele de sânge.

Cum funcționează exfolierile chimice?

Exfolierile chimice folosesc acizi pentru a crea o arsură controlată de gradul întâi sau al doilea, care determină descuamarea pielii. Atunci când pielea veche se îndepărtează, se formează țesut nou și sănătos care este mai ferm și mai neted. Imperfecțiunile și petele dispar treptat. În plus, exfolierile chimice pot fi utilizate pentru a trata zone specifice cu daune solare (află aici cum te poate ajuta un peeling chimic NOON Aesthetics să obții o piele radiantă).

Cine va obține cele mai bune rezultate dintr-o exfoliere chimică?

În general, exfolierile chimice sunt cele mai eficiente pentru persoanele cu riduri ușoare până la moderate, piele lăsată, pigmentare neuniformă și cheratoză actinică (o etapă foarte timpurie precursoră a cancerului de piele) cauzate de expunerea la soare. Exfolierile chimice pot fi, de asemenea, utilizate pentru a trata cicatricile de acnee. Pentru persoanele cu riduri mai profunde și lăsare a pielii cauzată de schimbări structurale, o exfoliere chimică nu va avea aceeași eficacitate. În funcție de gravitatea deteriorării pielii care trebuie tratată, pot fi necesare mai multe ședințe de tratament.

Procedura de exfoliere chimică este considerată o metodă de reîmprospătare a pielii. Soluția, care poate consta într-un singur acid sau într-o combinație, este aplicată pe piele. Exfoliantul este formulat pentru a aborda în mod specific problema dumneavoastră de piele, făcându-vă pielea mai netedă și mai moale. Acesta este aplicat pe față. Cu cât formularea este mai puternică și cu cât este lăsată pe piele mai mult timp, cu atât exfolierea va fi mai intensă. Rezultatele vor fi vizibile după ce exfoliantul este îndepărtat prin spălare.

Exfolierile chimice sunt clasificate ca fiind superficiale, medii sau profunde, în funcție de adâncimea deteriorării pe care o provoacă. Exfolierile superficiale afectează doar epiderma, cel mai superficial strat al pielii. Exfolierile medii pot ajunge la stratul superior al dermei, care este al doilea strat al pielii. Exfolierile profunde, de obicei, ajung la straturile mai adânci ale dermei.

Peeling superficial

Peelingurile chimice superficiale sunt ideale pentru cei care doresc beneficiile unui peeling facial, dar nu vor să treacă prin perioada de recuperare necesară în urma unui peeling mai profund. Aceste peelinguri acționează asupra stratului epidermic/suprafeței pielii, cauzând înroșire și descuamare care durează între 3 și 7 zile.

Cele mai comune efecte secundare ale unui tratament cu peeling chimic ușor includ înroșirea, descuamarea (deși nu toată lumea experimentează descuamarea cu un peeling chimic ușor), și senzația de arsură în timpul tratamentului. Spuneți medicului dumneavoastră dacă simțiți o senzație de arsură inconfortabilă în timpul tratamentului. Înroșirea și iritația mai severă sunt rare, dar pot apărea.

Rezultatele nu sunt la fel de durabile, dar peelingurile ușoare pot fi repetate la fiecare 4 săptămâni. De asemenea, sunt folosite pentru a diminua aspectul liniilor fine și al ridurilor, pentru a uniformiza textura pielii și a estompa decolorările. Ele sunt potrivite pentru majoritatea tipurilor de piele și funcționează bine pentru persoanele cu piele sensibilă.

Peeling de profunzime medie

Peelingurile de profunzime medie sunt efectuate într-un cabinet medical sub supravegherea unui medic. Acestea înlătură stratul epidermic (superior) al pielii și remodelează derma (al doilea strat al pielii). Pe măsură ce derma se vindecă, se formează colagen nou, iar colagenul vechi se strânge. Persoanele cu riduri moderate și unele lăsări adesea observă o îmbunătățire semnificativă în aspectul pielii lor după un peeling de adâncime medie. De asemenea, acestea tratează cheratoza actinică, daunele ușoare cauzate de soare, decolorarea pielii, melasma, asprimea pielii și liniile fine. Peelingurile de adâncime medie trebuie efectuate cu mare precauție la pacienții cu piele închisă la culoare.

Recuperarea după peelingurile chimice de adâncime medie durează de obicei câteva săptămâni. Straturile vechi se descuamează, iar pielea nouă arată ca și cum ar fi arsă de soare. Pielea se întunecă în ziua a doua sau a treia. Descuamarea începe în ziua a treia și continuă până în ziua a șaptea sau a opta. Rezultatele sunt mai vizibile decât în cazul peelingurilor ușoare, dar mai puțin drastice decât cele obținute cu peelingurile fenolice profunde. De asemenea, recuperarea după un peeling cu acid tricloroacetic durează mai mult decât cea după un peeling ușor, dar mult mai puțin decât cea după un peeling profund.

Peeling profund

Peelingurile chimice profunde sunt cele mai puternice tipuri de peelinguri deoarece ajung la straturile adânci ale dermei. Ele sunt întotdeauna efectuate de un medic într-un mediu chirurgical sub anestezie generală.

Aceste peelinguri tratează ridurile profunde, cicatricile severe de acnee, decolorarea cauzată de îmbătrânire și expunerea la soare, precum și creșterile pre-canceroase.

Deși oferă cele mai dramatice și de lungă durată rezultate, procedura durează mai mult decât alte tipuri de peelinguri și necesită cel mai mult timp de vindecare.

Peelingurile profunde nu mai sunt utilizate pe scară largă din cauza efectelor secundare grave – cum ar fi decolorarea permanentă a pielii și problemele de ritm cardiac – care pot apărea. Din aceste motive, peelingurile cu acid tricloroacetic (TCA) și tratamentele cu laser au în mare parte înlocuit peelingurile cu fenol.

În concluzie, peelingurile chimice sunt o opțiune excelentă pentru a îmbunătăți starea pielii. Ele contribuie la frumusețea și sănătatea pielii și sunt și o opțiune cost-eficientă. Atunci când sunt utilizate în combinație cu proceduri clinice și îngrijirea constantă a pielii acasă, rezultatele lor sunt cu adevărat impresionante.