Pentru a te scuti de cel puțin un drum la secția de poliție îți  punem la dispoziție lista de acte necesare pe care trebuie sa le ai in vedere pentru schimbarea și eliberarea permisului de conducere.

– actul de identitate (în original si copie );
– fisa detinatorului permisului de conducere, care poate fi completata de mână, la un birou de acte, aflat in imediata vecinatate a sectiei de politie, sau chiar de tine (descarca fisa detinatorului permisului de conducere)
– permisul de conducere a carui preschimbare se solicita in original (la expirarea valabilității sau în cazul distrugerii  acestuia);
– declaratie-tip de pierdere/furt/deteriorare (în caz de furt e mai practic sa declari ca l-ai pierdut, altfel trebuie să aștepți 30 de zile pentru anchetarea furtului);
– taxa fixă pentru permisul de conducere – 68 lei (la CEC sau BCR); nu trebuie sa mergi la o filiala CEC pentru ca, de obicei, exista un ghiseu CEC in incinta unității de poliție, care e supărată și acrită pentru că trebuie să își facă datoria.
– documentul care atesta schimbarea numelui (certificat de casatorie, hotarare de divort etc.); e bine să iți faci o copie, să ai la tine, în caz că se cere.
 fisa medicala-tip este necesara doar daca schimbarea se solicita dupa expirarea valabilitatii administrative a permisului de conducere; in caz de pierdere sau furt noul permis este valabil doar pentru perioada valabilitatii permisului pierdut sau furat.

Dacă ai toate actele, te așezi frumos la coadă la primiri permise auto și iți dai seama că urmează să dai peste un ofițer de poliție la vreao 45 de ani care tutuiește pe toată lumea, indiferent că vorbește cu o doamnă de 60, un bătrânel necăjit sau o persoană în floarea vârstei. Te gândești, că bietul om, e obosit că trebuie sa lucreze aproximativ 4 ore pe zi. Dar repede iți dai seama ca de fapt se crede „șerifu’” la permise auto când îl auzi că răspunde la telefon „Îs la turmă!”

Să ai noroc de funcționari cu bun simț!