Instalația electrică este o parte esențială a oricărei case sau afaceri și este important să fiți atenți la semnele care ar putea indica o problemă cu aceasta. Eșecul de a diagnostica și remedia problemele instalației electrice poate duce la pericole de siguranță, precum și la creșterea costurilor cu energia. În acest articol, vom discuta despre diferitele semne care pot sugera că ceva nu este în regulă cu instalația electrică.

Simptomele comune ale cablajelor defectuoase includ lumini pâlpâitoare, bâzâit provenit de la prize sau întrerupătoare, corpuri de iluminat calde sau scântei la pornirea aparatelor de uz casnic. De asemenea, ar trebui să fiți atenți la prize sau întrerupătoare decolorate sau arse acestea sunt adesea cauzate de circuite supraîncărcate din cauza prea multor dispozitive conectate simultan. În plus, ar trebui să știți dacă există fire expuse în pereți sau tavan, acestea pot fi periculoase dacă sunt lăsate nesupravegheate.

Sistem electric învechit

Când vine vorba de instalația electrică din casa ta, sistemele învechite pot fi o cauză majoră de îngrijorare. Dacă cablajul și alte echipamente sunt vechi sau nu mai sunt la zi cu standardele de siguranță actuale, poate fi necesar să luați în considerare reparații cât mai curând posibil. Este important să recunoașteți semnele care indică faptul că aveți un sistem electric învechit, astfel încât să puteți lua măsuri înainte să apară orice daune.

Cel mai obișnuit semn al unui sistem învechit sunt luminile care pâlpâie atunci când aparatele sunt pornite sau chiar oprite. Acest lucru s-ar putea datora cablajului defect care trebuie înlocuit și ar putea duce la probleme mai grave – cum ar fi șocuri electrice sau chiar pericole de incendiu – dacă nu sunt abordate prompt. Prizele și întrerupătoarele slăbite ar putea fi, de asemenea, un semn că instalația dvs. electrică este învechită, precum și sigurante fuzibile încălzite atunci când dispozitivele sunt conectate.

Întreruptoare supraîncărcate

Întreruptoarele de circuit supraîncărcate este unul dintre cele mai comune semne că instalația dvs. electrică poate avea o problemă. Când întreruptoarele de circuit sunt supraîncărcate, se declanșează și întrerup alimentarea pentru a preveni deteriorarea ulterioară. Acest lucru poate fi cauzat de prea multe dispozitive care sunt conectate la o singură priză sau de o creștere a curentului care circulă prin sistem din cauza designului slab al cablajului. În plus, conexiunile slăbite și circuitele vechi pot duce și la o suprasarcină.

Mirosuri electrice neobișnuite

Când vine vorba de probleme electrice potențial periculoase, unul dintre cele mai frecvente semne indicatoare este un miros neobișnuit care vine de la prizele sau cablajul electric. Un miros ciudat poate indica o serie de probleme diferite care necesită atenție imediată. De la firele topite până la circuitele supraîncărcate cu prea multă electricitate, aceste mirosuri unice te-ar putea avertiza cu privire la un potențial pericol de siguranță în casa ta.

Mirosurile electrice vin sub o varietate de forme – de la plastic ars și mirosuri de ozon până la ceva mai asemănător cu ouăle putrezite sau cu sulf. Dacă detectați orice tip de miros provenind de la cablurile electrice sau de la prize, deconectați orice dispozitiv care ar putea fi conectat și apelați imediat un electrician pentru verificare și reparații ulterioare.

În concluzie, este important să vă inspectați regulat instalațiile electrice și să înțelegeți semnele care pot indica o problemă. Dacă nu sunteți sigur de starea instalației dvs. electrice, cel mai bine este să vă consultați cu un electrician calificat care poate evalua siguranța cablajului dumneavoastră și poate face orice reparații necesare. De asemenea, este recomandabil să vă monitorizați facturile la energie, deoarece acestea pot oferi indicii asupra ineficiențelor care necesită atenție.