Veterinarii și tehnicienii veterinari au nevoi diferite când vine vorba de uniforma lor medicală, și asta pentru că activitatea lor de zi cu zi este unică și, de asemenea, implică foarte multă mișcare. Medicii veterinari și asistenții pot fi nevoiți să își plimbe pacienții, să coboare pe podea pentru a interacționa cu ei, să țină pasul cu ei, să îi urmărească îndeaproape, pe lângă riscul permanent ca pacienții să zgârie, să muște sau să urineze. Iată doar câteva motive pentru care ziua de muncă a unui medic veterinar implică o activitate unică, care necesită un costum medical pe măsură.

Cum sunt confecționate uniformele pentru medicii veterinari?

Nevoile medicilor veterinari sunt diferite pentru că pacienții lor sunt diferiți, asta însemnând că nu pot spune cum anume se simt, ci doar arată. Din acest motiv, uniforma unui medic veterinar trebuie să țină cont de particularitățile pacienților și să poată rezista la imprevizibil. De exemplu, multe uniforme și costume pentru specialiștii din sectorul medical sunt fabricate din 100% bumbac, însă bumbacul nu este cel mai recomandat medicilor veterinari deoarece este un magnet pentru firele de blană. Cele mai recomandate sunt uniformele realizate din poliester de performanță, de pe care se poate îndepărta blana cu ușurință, folosind o simplă rolă de scame.

De asemenea, uniformele pentru medicii veterinari trebuie să permită foarte multă mișcare, deoarece aceștia se ridică, se apleacă, urmăresc pacientul, plus multe alte mișcări necesare pentru a ține pasul cu comportamentul pacientului. În mod ideal, uniformele pentru medicii veterinari ar trebui să dețină proprietăți antimicrobiene și de eliminare a umezelii. În timpul sezonului rece, un halat medical purtat deasupra costumului sau uniformei va fi necesar pentru asigurarea confortului termic.

De ce este important ca un medic veterinar să poarte uniformă?

În cadrul unui studiu care a analizat efectul ținutei medicilor veterinari asupra percepțiilor clienților, 449 de deținători de animale de companie au privit mai multe fotografii cu medici veterinari – bărbați și femei – în opt ținute diferite, care variau de la îmbrăcăminte formală și ocazională la costum chirurgical și halat medical alb de laborator peste pantaloni kaki. Participanții la acest studiu au fost apoi rugați să își evalueze nivelurile de încredere și de confort pe care le simt la adresa medicilor veterinari. În urma acestui studiu, 71% dintre participanți au considerat că ținuta unui medic veterinar este importantă, uniformele chirurgicale au obținut cele mai mari scoruri de încredere, în timp ce medicii veterinari care au apărut în poze purtând îmbrăcăminte formală au obținut cele mai scăzute niveluri de încredere.

Acest studiu a concluzionat că uniformele chirurgicale sporesc competența percepută a medicilor veterinari în comparație cu ținutele casual, uniformele chirurgicale au crescut confortul clientului în comparație cu ținuta casual, în timp ce halatele albe de laborator sporesc confortul clientului mai mult decât uniforma chirurgicală. Studiul a constatat că participanții tindeau să se simtă mai confortabil și să aibă mai multă încredere în medicii  care purtau un halat alb de laborator, fie peste ținuta casual, fie peste uniforma chirurgicală. Scopul acestui studiu a fost acela de a crește gradul de conștientizare că ținuta veterinară este o modalitate de comunicare nonverbală și că poate transmite un mesaj puternic clienților.