Pe măsură ce vremea începe să se răcească și zilele se scurtează, grădinarii trebuie să înceapă să se gândească la pregătirea trandafirilor pentru iarnă. Iarna poate fi grea pentru trandafiri, temperaturile reci și lipsa luminii solare provocând daune plantelor. Luând ceva timp pentru a vă pregăti trandafirii pentru iarnă, îi puteți ajuta să supraviețuiască sezonului și să se întoarcă mai puternici primăvara.

De ce ai nevoie:

Zeamă bordeleză

Zeama bordeleză este un amestec de apă, calcar și sulfat de cupru care este folosit pentru a trata bolile fungice la trandafiri. Este important să-ți pregătești trandafirii de grădină pentru iarnă, tăindu-i și stropindu-i cu acest amestec. Pulverizați amestecul pe toate suprafețele plantelor, inclusiv pe tulpini, frunze și muguri.

Soluția trebuie folosită în aceeași zi în care a fost preparată, dacă este lăsată de pe o zi pe alta, își pierde eficacitatea. Un alt aspect foarte important, la stropirea de primavară cu zeama bordeleză, este că după ce cuprul este absorbit de trandafiri, pomi fructiferi, viță-de-vie și alte plante, acestea vor înmuguri și înflori cu 7-10 zile mai târziu. Astfel, în cazul gerurilor târzii, florile pomilor fructiferi vor fi mai puțin afectate de înghețurile tarzii.

Tundere

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a vă pregăti trandafirii pentru iarnă este să cunoașteți cand se tund trandafirii toamna. Tăiați toate bastoanele cu aproximativ o treime, asigurându-vă că îndepărtați orice lemn mort sau bolnav. Acest lucru va ajuta la încurajarea unei noi creșteri în primăvară și va preveni deteriorarea trandafirilor tăi de zăpadă sau gheață.

Fertilizare

Este interzisă fertilizarea în preajma temperaturilor scăzute. Regula este să opriți fertilizarea trandafirilor cu 8 săptămâni înainte de venirea înghețului, altfel aceștia vor îngheța.

Curățare

Când temperaturile încep să scadă, este timpul să începeți să vă gândiți să vă pregătiți trandafirii de grădină pentru iarnă. Iată câteva sfaturi despre cum să vă curățați și să îngrijiți trandafirii, astfel încât să fie gata pentru primăvara viitoare:

  1. Tăiați toate ramurile moarte sau pe moarte și îndepărtați toate frunzele sau petalele căzute. Acest lucru va ajuta la prevenirea răspândirii bolilor.
  2. Aplicați un strat proaspăt de mulci în jurul bazei fiecărei plante. Acest lucru va izola rădăcinile și va ajuta la menținerea umidității în sol.

Urmând aceste sfaturi simple, te poți asigura că trandafirii tăi de grădină sunt sănătoși și frumoși în primăvară!

Udare

Este important să păstrați trandafirii udați, mai ales dacă nu a plouat de ceva vreme. Cel mai bun mod de a uda trandafirii este la rădăcina plantei. Acest lucru va ajuta să vă asigurați că planta primește suficientă apă. Udarea profundă va ajuta plantele să dezvolte sisteme puternice de rădăcină, ceea ce le va permite să reziste mai bine la vremea rece.

Momentul unei planificări a grădinii de trandafiri

Pe măsură ce zilele se scurtează și temperaturile încep să scadă, este posibil să vă gândiți pe care dintre trandafirii de grădină doriți să înlocuiți. Iată câteva lucruri de luat în considerare atunci când iei o decizie:

În primul rând, aruncați o privire asupra stării generale de sănătate a trandafirilor dvs. Suferă de vreo boală sau dăunător?

Apoi, gândiți-vă la tipul de trandafir pe care îl aveți. Dacă este un trandafir hibrid de ceai, de exemplu, este posibil să nu fie la fel de rezistent ca alte soiuri și poate fi necesar să fie înlocuit.

Gata de iarnă!

Pe măsură ce vremea se răcește și zilele se scurtează, acum este momentul să începeți să vă gândiți să vă pregătiți trandafirii de grădină pentru iarnă. Făcând câțiva pași simpli acum, te poți asigura că trandafirii tăi vor fi gata să facă față vremii reci și să revină în forță primăvara viitoare.