O persoană care suferă vătămări corporale în urma unui accident rutier și are nevoie de îngrijiri medicale, va avea ulterior dreptul să-și recupereze costurile pe care le-a presupus asistența medicală oferită. Pentru a face acest lucru, persoana în cauză trebuie să facă dovada zilelor de îngrijiri medicale printr-un raport scris emis de medicul legist. În funcție de numărul acestora, se pot cuantifica despăgubirile morale și materiale ce se pot obține în urma unui asemenea eveniment nefericit.

Ce reprezintă numărul de zile de îngrijiri medicale și cum se calculează?

Această noțiune este una destul de abstractă, deoarece nu reprezintă același lucru cu zilele de spitalizare sau cu zilele de concediu medical, ci cu gravitatea leziunilor suferite în urma unui accident, gravitate care este evaluată și cuantificată de către medicul legist în documentul cunoscut sub denumirea de certificat medico-legal.

Pentru a exprima severitatea leziunilor produse în urma unui traumatism, medicul legist ține cont de durata tratamentului în spital, modul în care evoluează afecțiunea din punct de vedere clinic, tipologia leziunii și localizarea acesteia, precum și de istoricul medical al victimei și eventualele terapii aplicate în perioada ce a precedat accidentul. Toate aceste lucruri vor genera în final numărul de zile de îngrijiri medicale. Acesta este, de asemenea, calculat și în raport cu baremele medico-legale, cele care stabilesc durata medie a îngrijirilor medicale tipice fiecărei afecțiuni în parte, cu mențiunea că aceste bareme au însă un caracter orientativ pentru medicul legist care întocmește raportul.

De ce este necesar un certificat medico-legal?

Atunci când companiile de asigurări își formulează ofertele de despăgubire pentru victimele accidentelor rutiere cu vătămare corporală, acestea iau în calcul numai acest număr de zile de îngrijiri medicale care se regăsește în certificatul medico-legal. Însă instanța de judecată nu va aplica aceeași metodă de cuantificare a prejudiciului, astfel că opinia curții va prima în aprecierea dimensiunii despăgubirilor cuvenite victimei unui accident rutier.

În calculul numărului de zile de îngrijire medicală, medicul legist se raportează, de asemenea, și la implicațiile pe care traumatismul suferit de victimă le va avea în viitor. Astfel, certificatul medico-legal devine important nu doar din perspectiva cuantificării daunelor, ci și în ceea ce privește modalitatea legală pe care o persoană aflată în această situație o poate adopta pentru a-și obține drepturile.

În acest sens, avocatul poate fi de un real ajutor. De exemplu, în situația în care se solicită daune morale 50 zile îngrijiri medicale, un avocat specializat în domeniu poate oferi asistență juridică victimei unui accident rutier cu vătămare corporală pentru valorificarea drepturilor sale în cadrul unui proces civil.

Atunci când sunteți victima unui accident rutier soldat cu vătămări corporale, este posibil să vă doriți ca persoana care a provocat accidentul să poată fi trasă la răspundere pentru fapta sa. Existența unui certificat medico-legal, în care se specifică numărul de zile de îngrijiri medicale corespunzător nivelului de gravitate al traumatismului suferit, îi va permite un avocat specializat în domeniu să urmărească persoana care a cauzat prejudiciul în instanță și să obțină pentru dvs. daunele morale și materiale ce vi se cuvin.